Pysytään piilossa

Anonyymia pohdintaa naiseudesta, sen odotuksista sekä siihen liittyvistä ilmiöistä. Sekä muuta siihen viittaavaa.

19.10.06

Microsoftin uusin äpärä

Anteeksi rumaa sanaa, mutta tämän vuoden lopulla tai ensi vuonna ilmestyvä Microsoftin uusin käyttöjärjestä Vista vaikuttaa virheeltä jo ennen julkaisuaan. Olen seurannut mielenkiinnolla juttuja uudesta käyttöjärjestelmästä ja siitä mitä beetta-version käyttäjät siitä pitävät.

Vaikka Vista siirtääkin meidät vihdoin pysyvämmin 64 bittiseen maailmaan (nykyään 32) ja sallii isomman muistin käytön, siinä onkin kaikki positiivinen mitä käyttöjärjestelmästä on sanottava. Jo XP vuotaa kuin seula kun taas itse Vistan toimivuus on seulan tasoa. En ole itse päässyt käyttöjärjestelmää kokeilemaan, mutta kaikki kokeilijat sanovat samaa: "Homma kusee". Tällä hetkellä en näe yhtään syytä miksi siirtyisin XP:stä tähän uudempaan versioon ja varmaankin pysyn XP:n käyttäjänä vielä tovin. Sitten on kai jo vihdon pakon edessä siirryttävä johonkin kivempaan kutenLinuxiin tai Mac OS X:iin.

Normaali käyttäjä odottaa Vistalta sitä, että järjestelmä oli "coolimpi". Sellainen uusi, siisti, moderni, älykäs jne. Todellisuudessa se mikä Vistassa näyttää siistimmältä on puolittain kopiotu muilta käyttöjärjestelmiltä missä ne ovat olleet käytössä jo vuosia. Teknisiäkin uudistuksia on roppakaupalla, mutta nekin ovat kiistakapulana. Uuden windowsin ydin on erilainen ja mm. tietoturvaohjelmistoilla ei ole asiaa sille tasolle, mutta tulevat sähköiset madot kyllä luikertelevat sisälle yhtä helposti kuten windowsin ohjelmiin ennenkin. Microsoft kyllä itse kehuu uuden tuotteensa tietoturvaa, mutta asiantuntijat eivät ole samaa mieltä.

Todellista yhteistyötä on kuitenkin tehty mm. suurten elokuvastudioiden kanssa. Vista saattaa esim laskea kuvan tai äänen laatua, jos se sen mielestä ei ole tarpeeksi "oikeaa". Lainaus "But ask analysts at the Electronic Frontier Foundation (EFF), the well-known Internet civil-rights organization based in San Francisco, and you'll hear talk of Vista turning into a highly restrictive sandbox--where only the major movie studios decide who can play."

Minä näen Vistassa myös jotain hyvää. Jos tästä käyttöjärjestelmästä muodostuu yhtä huono kuin mitä nyt näyttää, niin ehkä windows viimeinkin lipsuisi pois valta-asemasta. Ei olisi mikään paha juttu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home