Pysytään piilossa

Anonyymia pohdintaa naiseudesta, sen odotuksista sekä siihen liittyvistä ilmiöistä. Sekä muuta siihen viittaavaa.

27.3.06

Internetin villi länsi

Olin kovasti Lex-karpelaa vastaan, mutta sekin laki meni läpi ja kansanedustajat jättivät huomiotta lukuisat sähköpostit asiaa vastaan pitäen sitä hyvin organisoituna, mutta pienenä vastalauseena.

Vaan niin se vain on, että tämä ihana internetti on muuttumassa villistä lännestä yhteiskunnan osaksi lakineen ja sääntöineen. Enää ei voi tehdä mitä tahansa mihin kykenee, vaan on tutkittava, että lähtevätkö teosta isojen firmojen lakimiehet perään. En tarkoita, että meidän kaikkien tulisi harrastaa hakkerointia ja sivustojen töhrimistä. Minä vain en pidä siitä, että internetistä on tullut kontrolloidumpi. Ainoa todellisen vapaan sanan vyöhyke on jäämässä viranomaisten kynsiin.

Maailmassa on monta maata, joiden demokratia on olematonta tai vaakalaudalla. Internetistä on tullut opposiotion mahdollisuus tiedottaa ja tehdä. Erityisesti Kiinan tilanne on huolestuttava. Googlen china versio estää tiedon hakemisen mm. demokratiasta tai kielletyistä uskonlahkoista. Kiinalaiset eivät enää pääse edes BBC:n vaaralisen vallankumouksellisille sivuille.

Internettiin on tulossa järjestys, joka vaikuttaa ensisilmäyksellä normaalien lakien soveltamisesta tähän bittien taikamaailmaan. Kuitenkin se firma jolla on varaa kunnon lobbareihin saa kätevimmät lait. Suomessa esimerkiksi saa isomman tuomion musikin jakamisesta kuin toisen raiskaamisesta. Raha puhuu selvää kieltä. Itse olen P2P ohjelmia pyrkinyt välttämään (ihan jo vain kaiken sen roskan vuoksi mitä niiden mukana tulee), mutta silti! Jenkeissä vastaavan asian olisi kohauttanut "hullut jenkit" ajatuksella, mutta että Suomessa?

Onneksi on toivoa. Tai jotain sinne päin. Tai ehkä se on vain lume. Pidän Creative Commons ideasta. Ei kaikesta työstä tarvitse pitää oikeuksia itsellään. http://creativecommons.org/ Löytyy niin musiikkia kuin valokuvia. Mitä nyt keksitäänkään jakaa.

Ja täytyy näin suositella samalla Demon Lemonia. He ovat julkaisseet jonkun levyn, mutta silti jaossa on ilmaiseksi lähes kaikki musiikki. Käykää hakemassa bändin kotisivuilta http://www.eviltrailmix.com/lemondemon/index2.html eteenkin The Ultimate Showdown on kappale joka iskee minuun.

2 Comments:

Blogger Hannu J said...

Kiinassa sensuuri ei edes jää pelkäksi sensuuriksi, jos tekee jotain väärää voi helposti päästä hengestään. Oon itse harrastanut reilu 6 vuotta Falun Gongia, joka on yksi näitä sensuroituja "uskonlahkoja". Tosin juttu on lahkosta kaukana, tuo nimitys on Kiinan valtiolta lähtoisin. Jos Kiinassa internetkahvilassa kirjoittaa ruutuun jotain kriittistä, kohta voi olla poliisi olan takana, koska kahviloiden toiminnan edellytyksenä on seurantaohjelmien asentaminen. Muistan lukeneeni jostain länsimaisesta tiedotusvälineestä kertomuksen kuinka näin oli käynyt kun toimittaja oli kokeillut sanoja "Falun Gong".

Vielä sairaampaa on se, että länsimaiset firmat seuraa perässä, Yahoo esim on jo luovuttamillaan tiedoilla saanut kolme toisinajattelijaa vankilaan, pisin tuomio kymmenen vuotta, eikä se jää edes siihen vaan kidutus on näille henkilöille takuuvarmaa. Aivan sairasta.

Ulospäin Kiina näyttää että kyllä muutoksia tehdään ja asiat on menossa parempaa suuntaan, mutta asiaan on todellisuudessa yhtä paljon luottamista kuin vaikka entisajan neuvostopropagandaan. Kaikki vain haluaa uskoa kun bisnestä tehdään ja ulkokuori kiiltää. Tunnen paljon kiinalaisia kautta, ja se todellisuus mistä heiltä kuulee, ja mistä sieltä ja täältä saa ulkomaisista tiedotusvälineistä lukea, on aika erilainen kuin se kuva minkä Suomen tiedotusvälineista saa ja varsinkin siellä vierailevien suomalaisten poliitikoiden puheista saa. Kyllähän se pinta on helppo kiillottaa ja hämätä niitä jotka eivät katso syvemmälle.

Onneksi muutosta ei voi estää, ja se on sielläkin vahvasti käynnissä pinnan alla, sellainen diktatuuri ei voi pysyä pystyssä loputtomiin.

Toi Ultimate Showdown oli muuten ihan letkeä biisi.. :)

4:24 PM  
Blogger Hannu J said...

Tossa vielä yks linkki:
http://rconversation.blogs.com/rconversation/2006/04/the_third_yahoo.html

4:25 PM  

Post a Comment

<< Home